Is the cattle meat a competitiveness activity in México?
Main Article Content
Abstract
Downloads
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
References
Ayala Garay, Alma Velia, Schwentesius Rindermann, Rita, Almaguer Vargas, Gustavo, Márquez Berber, Sergio, Carrera Chávez, Benjamín, Jolalpa Barrera, José Luis. (2011). Competitividad del sector agropecuario en México, implicaciones y retos. México: Universidad Autónoma de Chapingo, pp. 1-43.
Bajo, Oscar. (1991). Teorías del comercio internacional. Antoni Bosch, pp. 11-54.
Benzaquen, Jorge, Del Carpio, Luis Alfonso, Zegarra, Luis Alberto y Valdivia, Christian Alberto. (2010). “A competitiveness index for the regions of a country”. CEPAL, review, 102, pp. 1-18.
Cantillon, Richard. (1950). Ensayo sobre la naturaleza del comercio en general: Fondo de cultura económica, p. 142.
Carrera Chávez, Benjamín, Cortazar Martínez, Alfonso y Ayala Garay, Alma Velia. (2010). “Competitividad de la ganadería bovina en México”. Los grandes retos para la ganadería: hambre, pobreza y crisis Ambiental. (Coord. Cavallotti Vázquez, Beatriz, A. Marcof Álvarez, Carlos F., Ramírez Valverde, Benito). México: Universidad Autó- noma de Chapingo, pp. 3-13.
Carrera Chávez, Benjamín, Schwentesius Rindermann, Rita. (2005). “Soberanía alimentaria perdida: el efecto de la carne”. México, hacia una reforma integral del estado: propuestas y alternativas. (Coord. Calderón Salazar, Jorge A., Tello Mondragón, Alejandra). México. Instituto de Estudios de la revolución demográfica, pp. 557-578.
Cerda U., Arcadio; Alvarado R., Maria, García P., Leidy, Aguirre G., Medardo. (2008). “Determinantes de la Competitividad de las Exportaciones de Vino Chileno”. Panorama Socioeconómico, 26 (37), Universidad de Talca Chile, pp. 172-181. Disponible en: http://bit. ly/rlq7wM.
Durán Lima, José E. y Álvarez, Mariano. (2008). Indicadores de comercio exterior y política comercial: mediciones de posición y dinamismo comercial: CEPAL.
Fertö, Imre y Hubbard, Lionel J. (2002). Revealed comparative advantage and competitiveness in Hungrian agri-food sectors: Institute of economics Hungrian Academy of Sciences, pp. 1-23.
Gómez Tenorio, Germán, Rebollar Rebollar, Samuel, Hernández Martínez, Juvencio y González Razo, Felipe de Jesús. (2010). “Aná- lisis de la competitividad para la producción porcina entre México y Estados Unidos”. Los grandes retos para la ganadería: hambre, pobreza y crisis ambiental. (Coord. Cavallotti Vázquez, Beatriz A., Marcof Álvarez, Carlos F., Ramírez Valverde, Benito): Universidad Autónoma de Chapingo, pp. 25-33.
Hoen, Alex R., Oosterhaven, Jan. (2006). On the measurement of comparative advantage: Springer- Verlag, pp. 1-15.
Luchi, Roberto y Paladino, Marcelo. (2001). Competitividad: Innovación y Mejora Continua en la Gestión: Gestión 2000, p. 31.
Porter E., Michael. (1991). Ventaja competitiva de las naciones: Plaza y Janés, pp. 1-1025.
Roa Sanabria, Liliana y Herrera Villamil, Mario. (2006). Nivel mesoeconómico de la competitividad sistemática, un desafío para Bogotá. Bogotá D.C.: Universidad De La Salle, Facultad de Economía.
Rojas, Patricia y Sepúlveda, Sergio. (1999). “¿Qué es la competitividad?”. Competitividad de la Agricultura: cadenas agroalimentarias y el impacto del factor localización espacial. San José: IICA, pp. 1-26.
Sala-i-Martín, X., Blanke, J., Hanouz, M. D., Geiger J., Mia y Paua. (2007-2008). “The global competitivness index: measuring the productive potential of nations”. The global competitiveness report. World Economic Forum.
Sepulveda, Sergio. (2008). Metodología para estimar el nivel de desarrollo sustentable de territorios: Instituto interamericano de cooperación para la agricultura (IICA).
Todaro, Michael P., Smith, Stephen C. (2009). Economic Development: Pearson Addison Wesley, p. 599.
Villarreal, René, Ramos de Villarreal, Rocío. (2002). México Competitivo 2020: Un modelo de competitividad sistemática para el desarrollo: Océano, pp. 55-97.